Knihovníci roku 2022

19. 10. 2022
Oceněné knihovnice za rok 2022

Vyhlášení výsledků se uskutečnilo na podzimním Slavnostním setkání knihovníků ve Studijní a vědecké knihovně Hradec Králové, kde byli oceněni jednotliví knihovníci.

„Knihovny už dávno nejsou místem pouhého půjčování knížek, ale stávají se doslova centry kulturního života ve svém okolí. A tuto činnost musíme podporovat. Královéhradecký kraj podporuje malé knihovny pravidelně částkou pohybující se okolo deseti milionů korun každý rok, abychom zajistili dostupnost a rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb na všech místech v regionu,“ doplnila náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

V kategorii knihovnice/knihovník malé veřejné knihovny nominují pověřené knihovny zpravidla jednu knihovnu ze svého obvodu. V kategorii knihovnice/knihovník veřejné knihovny podává nominace krajská knihovna, případně jiná knihovna kraje nebo regionální výbor SKIP. O přidělení čestného titulu rozhoduje každý rok komise složená ze zástupců krajské knihovny a regionálního výboru SKIP.

V kategorii knihovnice/knihovník malé veřejné knihovny ocenění získaly:

• Mgr. Jana Kopřivová z Obecní knihovny v Předměřicích nad Labem,
  • Blanka Kratochvílová z Obecní knihovny Machov,
  • Jarmila Kubíčková z knihovny Vamberk-pobočka Peklo nad Zdobnicí,
  • Eva Pantlíková a Alena Pospíšilová z Obecní knihovny Antonína Bocha v Libošovicích.

V kategorii knihovnice/knihovník veřejné knihovny ocenění získaly:

• PhDr. Marcela Fraňková z Knihovny Břetislava Kafky v Červeném Kostelci
  • Ilona Hušáková z Městské knihovny ve Smiřicích
  • Stanislava Najmanová z Městské knihovny v Hořicích.