ŠVP – 5. třída, 18.5. až 22.5. 2015

30. 6. 2015

„Hurá z lavic“, tak by se mohl nazývat týden od 18. do 22. května, který žáci 5. ročníku strávili v přírodě. V pondělí se vypravili do novohradeckých lesů, kde si s lektorkou lesní pedagogiky Městských lesů HK připomněli význam lesa, zamysleli se nad jeho ochranou a své poznatky si upevnili prostřednictvím her. Úterní dopoledne strávili v malém labyrintu, který skrývá velký poklad, v PP Na Plachtě v HK. Labyrintem jsou myšleny různé ekosystémy a pokladem vzácné druhy rostlin a živočichů. Na této lokalitě si žáci mohli vyzkoušet některé výzkumné metody přírodovědců, např. smýkání hmyzu a vodní biomonitoring. Žáci ulovili, určili a opět pustili do volné přírody řadu bezobratlých živočichů. Ve středu třída zavítala na kozí farmu v obci Lozice, kde ji přivítalo nejen mečení koz, ale i vůně sena a jarního deště. Dobrovolníci si vyzkoušeli podojit kozu. Nejvíce se děti těšily na výrobu sýra z čerstvě nadojeného mléka. Nakonec si na výsledku svého snažení mohly pochutnat. Vstupem do Památníku bitvy na Chlumu se děti ve čtvrtek vrátily v čase do roku 1866, kdy se na našem území odehrála druhá největší bitva     19. století. Po prohlídce muzea a poutavém vyprávění zdejšího průvodce pana Aleše Chvojky o příčinách a průběhu bitvy na Chlumu, se žáci vypravili do blízkého lesa Svíbu. Zde v zajímavém vyprávění o průběhu bitvy pokračoval pan Ing. Tomáš Mikolášek, místostarosta Obce Předměřice nad Labem a tatínek jedné z žákyň naší školy. Páteční program sice proběhl v budově školy, ale prostřednictvím mikroskopu se žáci přenesli do světa hmyzu a drobných vodních živočichů.