ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, PŘEDMĚŘICE NAD LABEM,

okres Hradec Králové

nadpis sekce zs

Škola v přírodě 4. A

29. 5. 2024

30.5
Zdravíme naposledy z Jizerských hor!

Dopolední program byl ve znamení stavění domečků v lese. Cílem bylo postavit z přírodních materiálů dům pro lesní zvěř. Některá obydlí byla vskutku originální a zajímavá a naplno se projevila fantazie dětí. Odpoledne jsme očekávali bouřky a déšť. I přesto, že nám radar ukazoval, že by nad námi měla být průtrž mračen, měli jsme naopak skvělé počasí. Strávili jsme krátký čas na hřišti a poté se vydali na poslední výlet po okolí. Celkem jsme za den ušli téměř 10 kilometrů a celkem máme v nohou téměř 40 kilometrů.

Večerní program se nesl ve znamenaní tance. Zatančili jsme si na moderní i staré hitovky a poté se vydali na stezku odvahy. Děti měly svítící náramky, kterými si mohly svítit na cestu. Všichni tuto cestu zvládli bez problémů a beze strachu!

Další ráno už probíhá v rámci úklidu, balení a chystání se domů. Rozdali jsme poslední diplomy za bodování pokojů, taneční kreace na diskotéce a za absolvování stezky odvahy.

29.5
Hezký den opět ze školy v přírodě!

Ranní probuzení bylo skvostné. Sluníčko, teplo a modré nebe. Rozvička venku tak byla velmi příjemná a po krátké hře jsme se vydali na snídani. Poté následovala krátká výuka českého jazyka a krátce nato jsme vyrazili ven na hru Šipkovanou.

Cílem je hry je rozdělit žáky na dva týmy s tím, že jeden z týmů plánuje vyznačenou trasu, kde chystá úkoly. Ty musí druhý tým splnit a zároveň zjistit kudy a kam cesta vede. Dopoledne měly plán trasy dívky a kluky na stezce čekali různé úkoly. Od zpěvu, zdravovědy, až po výkonnostní a sportovní dovednosti.

Odpoledne se role otočily, a tentokrát trasu plánovali kluci. Ve zbývajícím čase jsme navštívili místní rozhlednu a následně využili čas přípravou na večerní program v podobě „Předměřice mají talent“
Žáci si připravili různé scénky a nezávislá porota následně hodnotila jejich výkon. Z našeho pohledu musíme smeknout pomyslný klobouk, jelikož výkony byly brilantní, a to se samozřejmě neobešlo bez odměny.

Zítra je náš předposlední den a únava už je přeci jen znát. Proto je program méně náročný a spíše odpočinkový se zakončením večerní diskotéky, vyhodnocení všech soutěží a také jedno překvapení.

28.5
Posíláme další pozdrav z hor!

První noc jsme zvládli bez potíží, spalo se dobře a ráno jsme se hned po probuzení vydali na ranní rozvičku v podobě hry Desítky. Úkolem je nasbírat co lístečky s body, které jsou skryté v okolí chalupy. Každá kartička obsahuje číslo od 1 do 10 a vyhrává ten, jehož součet bodů je nejvyšší. Tudíž není důležité mít co nejvíce kartiček, ale ty, které obsahují nejvyšší číslo.

Následně jsme se vydali na výlet do Albrechtic, kde na nás čekala exkurze v muzeu výroby dřevěných hraček. Děti zároveň navštívily i výrobnu hraček, kde byly z blízka svědky toho, jak se hračky vyrábí, jak dlouho výroba trvá a jaké stroje pracovníci k výrobě používají. Po exkurzi každý žák dostal spoustu kostiček ze kterých si dle svého mohl vytvořit vlastní výrobek. Nutno říci, že kreativa některých byla neuvěřitelně promyšlená

Jedinou kaňkou na tom všem bylo počasí, které nám dnes příliš nepřálo, ale díky tomu, že jsme většinu času trávili uvnitř, tak nás to moc netrápilo. Po návratu a po vydatné večeři nás čekala společná hra v podobě vlastivědného Riskuj!

Po hře jsme si dali ještě menší hry v jídelně a následoval spánek. Děti mají stále poměrně dost energie, ale už je vidět, že pomaličku vyprchává. Zítra se rozhodneme dle počasí. Předpověď vypadá slibně, ale dopoledne plánujeme šipkovanou, odpoledne výlet a večer „Předměřice hledají talent.“

27. 5
Vážení rodiče,

posíláme pozdrav z Desné v Jizerských horách. Cesta autobusem proběhla naprosto bez problémů a po příjezdu jsme na nic nečekali, rychle si vybalili a vyrazili na skvělý oběd. Odpoledne nás čekal první výlet, a to na Protrženou přehradu. Hned při odchodu z chalupy nás zastihl déšť, ale naštěstí trval jen pár minut, a poté už jsme měli převážně slunečné počasí.

Po necelých třech kilometrech jsme dorazili na místo. Zajímavostí je, že na místě stojí samoobslužný obchod. Můžete si natočit kofolu, vzít si nanuk, sušenku, nebo i pohled. A zcela na důvěře zde funguje obchod tak, že co si vezmete, to i zaplatíte do připravené kasičky, nebo přes připravený QR kód. Prošli jsme si okolí bývalé přehrady, kde před více než 100 lety protrhla hráz voda a následná třináctimetrová vlna se prohnala místním údolím.

Po návratu jsme si dostali k večeři palačinky. A i když jsme si mysleli, že vydatná večeře děti unaví, stal se přesný opak. Energií nabité děti vyrazily hrát badminton, vybíjenou a fotbal a kdybychom je nenahnali v 9 večer do postele, pravděpodobně by tam hrály ještě do teď.

Zítra nás čeká celodenní výlet do nedalekého muzea a výrobny dřevěných hraček, kde si děti budou moci i vyzkoušet, jak se hračky vyrábí. Snad nám vyjde počasí!

©2014 Jaroslav Čížek